Een bijzonder centrum met een bijzonder verhaal: het Daan Theeuwes Centrum

Gepost door: Susan Booijink op 19 april 2018

 

‘Jongeren met ernstig hersenletsel een toekomst geven en niet louter een verleden’ dat is het uitgangspunt van het Daan Theeuwes Centrum in Woerden dat in augustus dit jaar haar deuren zal openen. Een centrum met niet alleen een bijzondere missie maar ook een bijzonder verhaal, het verhaal van Daan Theeuwes.

Daan was 23 toen hij in 2013 ernstig traumatisch hersenletsel opliep na een scooterongeluk Cdn download. Binnen een halfuur werd hij al geopereerd. Wat volgde waren zeven weken diepe coma en nog zeven hersenoperaties. De prognoses varieerden van ‘loslaten’ tot een toekomst als kasplantje. Bijna drie maanden later sprak hij zijn eerste woordje, maar was rechts verlamd, had afasie en ernstige geheugenproblemen. Hij volgde het VIN-programma in De Leijpark die hem gelukkig zo ver brachten dat hij bewust genoeg was om naar de medisch specialistische revalidatie kon gaan 주간아이돌 방탄소년단 다운로드. In een revalidatiecentrum werd hij zeven maanden liefdevol behandeld. En ook al boekte hij langzaam maar zeker vooruitgang – was dit te weinig om weer zelfstandig te worden. Bij ontslag kon hij niet lopen, zijn rechterarm niet gebruiken en had hij een beperkte woordenschat en een zeer aangetast geheugen. De volgende stap: chronische zorg 다운로드.

Dit was voor Daans ouders Dominique en Adriaan Theeuwes onacceptabel. Samen met vooraanstaande wetenschappers en experts als prof. Erik Scherder en dr. Henk Eilander, zochten zij naar andere wegen. Volgens de deskundigen lag de sleutel tot verbetering in langdurige, intensieve revalidatie in een verrijkte omgeving 다운로드. Die was in Nederland niet beschikbaar dus moest uitgeweken worden naar het buitenland.

Het Shepherd Center in Atlanta zou voor de komende negen maanden Daans thuis gaan heten. Deze periode zou volledig in het teken staan van intensieve revalidatie. De aanhouder wint, en dat bleek ook in dit geval. Na een klein jaar in de Verenigde Staten te hebben gerevalideerd, zette Daan weer voet op Nederlandse bodem 다운로드. Hij liep zelfstandig, was weer tweetalig en kon zijn rechterarm en -hand weer – ondersteunend –  gebruiken. Daan kon weer op zichzelf gaan wonen – met wat hulp.

Daan ‘verbetert’ nog steeds, maar toen zijn ouders zagen wat voor kansen nu onbenut blijven om jongeren met ernstig hersenletsel weer maximaal haalbare zelfstandigheid te geven, was het voor hen geen keuze maar een verplichting om hier wat aan te doen 다운로드. Zij namen het initiatief tot het opzetten van een speciaal revalidatiecentrum voor deze doelgroep waar iedereen 5 uur intensieve revalidatie per dag krijgt en dat net zo lang als nodig relevante progressie kan worden gemaakt. Dat medisch specialistisch revalidatiecentrum – het Daan Theeuwes Centrum – staat in Woerden, is zo’n 4.000 m2 groot en heeft twee tegenover elkaar liggende locaties 다운로드. De klinische afdeling in het St. Antonius ziekenhuis en de therapieruimten in het centrum aan de overkant. Per jaar kunnen hier ongeveer 100 patiënten revalideren.

 

 

Dat het een bijzonder revalidatiecentrum is, is uit voorgaande al gebleken 다운로드. Hankamp Rehab speelt hierbij een belangrijke rol. We hebben namelijk de opdracht gekregen het centrum volledig te gaan inrichten met ruim 30 revalidatie-apparaten. Ondertussen is tijdens de verbouwing het eerste apparaat al geplaatst: de ZeroG 다운로드. Bij het leveren van apparatuur zal het niet blijven, wij zullen het centrum ook actief gaan ondersteunen op het gebied van apparatuurkennis, het trainen van therapeuten en het technisch onderhouden van de apparaten.

Vanaf augustus/september zullen de eerste patiënten hun intrek nemen in het revalidatiecentrum 오캠 무료 다운로드. Met behulp van de geavanceerde revalidatie-apparatuur en de (medische) kennis zal er naar gestreefd worden een verschil te maken door jongeren dezelfde kansen te bieden als Daan. Kansen die uitzicht geven op een veelbelovende toekomst.

Het Daan Theeuwes Centrum werkt nauw samen met het Shepherd Center, maar ook met AMC en VUmc.