Meten = weten

Gepost door: Susan Booijink op 18 februari 2020

Herkent u dat? Dat u het zeker wilt weten? Niet alleen om er gerust op te zijn, maar ook gewoon omdat de middelen er voor zijn? Bovendien is tijd een schaars goed vandaag de dag. We willen doelgericht en weloverwogen aan de slag. De medische sector speelt hierop in met diverse ontwikkelingen. Innovatieve ontwikkelingen waarmee bewegingen kunnen worden gekwantificeerd.

Zo hebben onderzoekers aan de Universiteit van Helsinki een jumpsuit ontwikkeld. Een bijzondere weliswaar; het registreert de bewegingen van baby’s van 5 mnd en ouder.  De verworven data geven inzicht in de neurologische ontwikkeling van de baby. Het draaggemak van de jumpsuit maakt dat er onder meerdere omstandigheden data kan worden verzameld. Zo ook in de vertrouwde thuissituatie van de baby. Eenmaal terug in het ziekenhuis worden de data geanalyseerd. Zijn er symptomen die wijzen op neurologische problemen? Of juist problemen die een ontwikkelingsachterstand kunnen veroorzaken? De jumpsuit zorgt ervoor dat er vroegtijdig én gericht kan worden geanticipeerd. Dit kan zijn vruchten afwerpen op de lange termijn.

Een geweldige ontwikkeling én aanvulling op het huidige aanbod.

Wist u bijvoorbeeld dat de Opals van APDM ook data verzamelen? Dat er hiermee gericht te werk kan worden gegaan? En, dat deze bij ons verkrijgbaar zijn?

Het verschil? Het zijn draagbare sensoren die op de desgewenste lichaamsdelen kunnen worden bevestigd. Ideaal om de bewegingen van de onderste of bovenste extremiteit te kwantificeren. Óf beide.

De overeenkomst? Data verzameling: Anywhere. Anytime.

 

Conventionele vs. robot geassisteerde therapie

Gepost door: Susan Booijink op 25 oktober 2019

Robot geassisteerde therapie begint een steeds grotere rol te spelen in de revalidatie. Diverse studies hebben inmiddels onderzoek gedaan naar de mate van invloed van robot geassisteerde therapie op het herstel van de patiënt ten opzichte van conventionele therapie.

Zo ook Aprile,I. et al. (2019). Zij onderzochten in hoeverre robot geassisteerde therapie een positiever effect heeft op bovenste extremiteit revalidatie ten opzichte van conventionele therapie. Om dit te onderzoeken werd er een onderzoeksgroep samengesteld bestaande uit 30 patiënten. De ene helft ontving robot-geassisteerde therapie en de andere helft conventionele therapie. Hierbij werden in het eerste geval ook de Amadeo, Diego en Pablo meegenomen. Beide groepen hadden 5 dagen per week, 45 minuten per dag therapie met een totale duur van 6 weken (= 30 sessies).

Op basis van de onderzoeksresultaten werd geconcludeerd dat er bij de patiënten die robot geassisteerde therapie hadden ontvangen significante verbeteringen waren opgetreden in functionaliteit van de bovenste extremiteit.

Een bevinding die de positieve invloed van het toepassen van geavanceerde apparatuur in het revalidatietraject op herstel bevestigt. Daarnaast wordt de efficiëntere rol van de therapeut die hiermee gepaard gaat nogmaals benadrukt. Therapeuten worden immers niet vervangen, maar worden in staat gesteld dat te doen waar ze goed in zijn: analyseren en coachen.

 

Bron: Aprile I, Cruciani A, Germanotta M, Gower V, Pecchioli C, Cattaneo D, Vannetti F, Padua L, GramaticaF. Upper limb robotics in rehabilitation: An approach to select the devices, based on rehabilitation aims, and their evaluation in a feasibility study. Applied Sciences, 2019 Sep.9, 3920. https://doi.org/10.3390/app9183920

 

Neurocongres 22- 24 mei Maastricht

Gepost door: Susan Booijink op 25 maart 2019

Van 22 tot en met 24 mei staan we als sponsor op het Neurocongres in Maastricht. Tijdens dit congres vertegenwoordigen we meerdere partners:

  • Aretech (ZeroG)
  • Tyromotion
  • Tecnobody

En zullen we aandacht besteden aan sensortechnologie.

Bezoek de website voor meer info.

Afbeeldingsresultaat voor neurorehab repair maastricht

Wanneer het prototype eindelijk gelanceerd mag worden…

Gepost door: Susan Booijink op 15 november 2018

De ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op. Ook bij TecnoBody en Tyromotion. De Medica beurs in Düsseldorf stond volop in het teken van innovatie. Hankamp Rehab was er bij en kon de nieuwe ideeën van haar leveranciers met eigen ogen aanschouwen.

Lees meer

Cognitieve therapie in beeld

Gepost door: Susan Booijink op 14 september 2018

Het belang van cognitieve therapie tijdens het revalidatieproces lijkt te worden onderschat. De nadruk lijkt voornamelijk te liggen op het herwinnen van de motorische functies. Onderzoek toont echter aan dat cognitieve therapie wel degelijk invloed heeft op het herstel van de patiënt.

Benieuwd naar wat Hankamp Rehab hierin te bieden heeft? Lees dan snel verder.